Heerlijke appeltaart

Soms heb ik gewoon zin in taart.... Nu ook :-), dus tijd voor appeltaart.

Mensen die mij kennen weten dat ik adviseer om maar 3 x per dag te eten. Dus ook geen tussendoortjes. Eet deze appeltaart dus als toetje. Deze appeltaart doet het ook heel goed als ontbijt. Heerlijk om met een verse kop koffie de dag mee te beginnen. Ennuh..., je hoeft je niet schuldig te voelen, want deze taart is gemaakt van gezonde.voedzame ingedienten die je suikerspiegel laag houden. Je houdt dus ook nog lang een verzadigd gevoel. 

Ingedienten voor het deeg voor een springvorm van 24 cm (ik gebruik 2 kleine vormen van 13 cm)

200 gram amandelmeel

70 gram havermout

6 gedroogde abrikozen

rasp van 1 (biologische) citroen

2 eieren

100 gram zachte roomboter

snuf zout

Ingediënten voor de vulling

1 - 1,5 kilo (biologische) appels

2 eetlepels rozijnen

1 eetlepel kaneel

1 eetlepel lijnzaad

1 eetlepel chiazaad

sap van 1 (biologische) citroen

1 koffielepel honing

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de havermout met de abrikozen in de keukenmachine en maal het tot meel (de abrikozen blijven kleinen stukjes). Meng het haver-abrikozenmeel met het amandelmeel en voeg de citroenrasp, de eieren, de boter en het zout toe. Meng tot er een plakkerig deeg ontstaat. Verdeel het deeg over de bodem en de rand van de springvorm tot ongevver 4 centimeter hoog. Bak het deeg 10 minuten voor in de oven. 

Week de rozijnen in warm water. Schil de appels en snij ze in blokjes. Breng de appel en de rozijnen met het citroensap aan de kook en voeg de kaneel, het lijnzaad, het chiazaad en de honing toe. Kook de vulling tot de appels zacht zijn (ongeveer 5 minuten). 

Vul de (voorgebakken) bodem met de vulling en bak het geheel nog 30 minuten in de oven op 180 graden. 

SMULLEN MAAR!!


Read more

Snel, lekker en makkelijk!

Wil je een snel, lekker en makkelijk ontbijt of lunch? Maak dan eens deze heerlijke havermout met fruit. Ik heb hier appel en banaan gebruikt, maar varieer met fruit en verras jezelf met afwisselende smaken. Deze eenvoudige maaltijd geeft je lang een verzadigd gevoel. 

Wat zit erin?

- 250 ml water 

- 3 eetlepels havermout

- 1/2 eetlepel kokosolie (mét of zonder geur)

- 1 (biologische) appel

- 1 (biologische) banaan

- 1/2 koffielepel kaneel

- snufje vanillepoeder

- snufje zout

Breng het water met de havermout, kokosolie, kaneel, vanillepoeder en zout aan de kook. Was de appel en snij deze in stukjes. Voeg de appel toe aan de havermout als deze dik is geworden (na ongeveer 5 minuten koken). Laat nog een paar minuten koken om de appel warm te maken. Schep de havermout met appel in een bakje en snij de banaan in plakjes eroverheen. 

Smullen maar!!


Read more

ERMEE LEREN LEVEN?

Dat is meestal wat mensen met fibromyalgie te horen krijgen van hun arts. Dat ze ermee moeten leren leven. Dat er eigenlijk weinig aan te doen is. Een recept voor pijnstillers en het adres voor een cursus meegeven waar je leert om met je vermoeidheid en andere klachten te leren leven, dat is vaak alles wat je arts voor je kan doen. 


Fibromyalgie is een verzameling van aandoeningen met ernstige pijnklachten. Typisch zijn de pijnlijke drukplekken op het lichaam. Ook slaapstoornissen en ernstige vermoeidheid (uitputting) zijn enkele kenmerken. 

Gelukkig biedt orthomoleculaire (darm)therapie mogelijkheden voor het behandelen van fibromyalgie. In mijn praktijk start ik met het laten uitvoeren van een ontlastings- en bloedonderzoek door een erkend professioneel laboratorium. Hiermee kan onder andere worden vastgesteld of er tekorten zijn op voedingsniveau en de gezondheid van de darm wordt bekeken. Op basis van de uitslagen van deze onderzoeken wordt een behandelplan op maat opgesteld waarmee stap-voor-stap de disbalansen in het lichaam worden aangepakt. 



Read more

Groentesoep; makkelijk, gezond én lekker!!

Dit is weer zo'n recept wat ik echt wil delen. Het is zó ontzettend makkelijk te maken! Ik adviseer mensen deze soep als lunch te eten. Op deze manier krijg je extra groenten binnen (ongeveer 150 gram!!) en dat heeft grote voordelen voor je gezondheid.

 1 grote ui

1 oranje pompoen

500 gram winterwortel

een flinke snuf zout

peper

1 theelepel kurkuma

1 eetlepel kokosolie

1-1,5 liter kokend water

Snij de ui in stukken. Schil de pompoen, verwijder de pitten en schil de wortels. Snij de groenten in grove stukken. Laat de kokosolie smelten en fruit de ui een minuut aan. Voeg daarna de pompoen en wortelstukken toe en bak deze ongeveer 2 minuten mee op een middelhoog vuur. Voeg de kurkuma toe en bak deze al omscheppend nog een halve minuut mee. Schenk het water op de groenten tot deze onder staan. Breng het geheel aan de kook en laat het 25 minuten op een laag vuur gaar worden. Voeg op het laatst het zout en de peper naar smaak toe en pureer de soep met een staafmixer. 

Je kunt met heel veel groenten variëren; courgette, broccoli, koolrabi, bloemkool, prei, pastinaak, etc. 

Succes en eet smakelijk!!

Read more

Zelfgemaakte granola

Als je je granola zelf maakt weet je wat er in zit. Geen toegevoegde suiker en conserveringsmiddelen.

Read more

Vitamine D. Goed én slecht nieuws....

Gelukkig zien we steeds vaker berichten over het belang van vitamine D verschijnen. Toch wil ik erg graag uitleggen hoe belangrijk deze vitamine voor ons is.

Read more